Home » Genres » Oorlog » - Jan Terlouw "Oorlogswinter"

Jan Terlouw

"Oorlogswinter"

 Uit recent onderzoek (2012) is gebleken dat dit één van de populairste jongensboeken is. Het wordt binnenkort in het Duits vertaald!

 

Uit: 1972
Leeftijd: vanaf 13 jaar
ISBN13: 9789047701170
Gemiddelde verkoopprijs: € 12,50
Thema's: vertrouwen, liefde, avontuur, durf, angst, verraad

filmfragment


Recensie
 


Wow, wat een spannend boek!! Niet alleen een spannend verhaal voor jongens, maar zeker ook voor meisjes! Als je begint te lezen, dan wil je meteen doorlezen naar het eind. Zo spannend is dit boek. 

Vind je de geschiedenislessen van je leerkracht niet zo boeiend, dan moet je dit boek lezen. Het spannende verhaal neemt je mee in de geschiedenisles over het leven tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog. 

Dit boek gaat over de belevenissen van Michiel (15 jaar) tijdens de Duitse bezetting van Nederland. Hij krijgt onverwachts een belangrijke brief in handen. Hierdoor raakt hij betrokken bij het ondergronds verzet tegen de Duitsers. Daarmee begint voor hem een moeilijk en vooral een eenzaam leven. Hij heeft een hele zware opdracht, die hem iedere dag dwingen beslissingen te nemen. Wat hij doet is levensgevaarlijk, want de Duitsers letten op iedereen. Ook is er een verrader die er voor zorgt, dat veel mensen door de Duitsers worden vermoord. Wie is deze verrader? Michiel en later ook zijn zus Erica raken steeds dieper in wanhopige situaties. Het wordt levensgevaarlijk voor het hele gezin, zelfs voor het hele dorp. Het boek beschrijft de hulp aan hongerige mensen uit de steden, onderduikadressen voor Joodse vluchtelingen en ondergronds verzet. Dit boek gaat over de ellende, de wanhoop en het verdriet die de oorlog ons land heeft gebracht. Maar ook gaat dit boek over vertrouwen, vriendschap, liefde en hoop.

Dit boek is zeker een aanrader! Karel Spitsbaard

Samenvatting

Michiel helpt zijn ouders bij de hulp die zij aan anderen verlenen. Regelmatig komt ´oom´ Ben langs, die geen echte oom van Michiel is. Michiels vader is de burgemeester van Vlank. Op een dag bespreken Michiel en zijn buurjongen Dirk, die bij het verzet zit, het plan van Dirk om met drie anderen een distributiekantoor te overvallen. Dirk geeft Michiel een brief die hij, als er iets misgaat, aan Bertus van Gelder moet geven. Ze weten niet dat ze afgeluisterd worden.

De overval mislukt maar Michiel krijgt de brief niet op tijd naar Bertus. Bertus wordt de volgende dag opgepakt en Michiel besluit de brief te lezen. In de brief staat dat er in het bos een Engelse soldaat zit die verzorgd moet worden. De Duitsers vinden een dode Duitse soldaat en pakken een aantal mannen op die ze dreigen te doden als de dader zich niet meldt. Dat gebeurt niet en Michiels vader sneuvelt. Michiel moet nu de vliegenier verzorgen en thuis alles regelen. Hij besluit zijn zus Erica een deel van de verzorging van Jack over te laten nemen. Dirk ontsnapt uit de trein naar Duitsland en bereikt hun schuilplaats. Daar vertellen Michiel en Dirk elkaar wat ze hebben meegemaakt. De piloot, Jack, wil weg en Michiel zegt dat hij met 'oom' Ben zal gaan praten omdat die veel connecties heeft in Engeland.

Oom Ben neemt de piloot mee. Als hij in het kippenhok zit, beseft Michiel dat de enige, die Dirk kan hebben verraden, 'oom' Ben is. Michiel kan 'oom' Ben en de piloot net op tijd inhalen. Jack ontsnapt aan de dood, 'oom' Ben wordt aan het verzet uitgeleverd en Michiel gaat naar huis. Een paar dagen later wordt het dorp bevrijd.