Home » Genres » Hier en nu » - Yvonne Keuls "Het verrotte leven van Floortje Bloem"

Yvonne Keuls

"Het verrotte leven van Floortje Bloem"

 Uit: 1982
Leeftijd: vanaf 16 jaar
ISBN13: 9789041415370
Gemiddelde verkoopprijs: € 12,50
Thema's: drugs, prostitutie, verliefdheid, vriendschap, loverboys

 

 
Recensie

Ja, bij sommige kinderen zit het echt allemaal tegen. Je moeder die niet voor je kan zorgen, een fijn pleeggezin, die je toch moet verlaten. Verkeerde vrienden en dan met drugs en prostitutie in aanraking komen. Nee liever helemaal niet. Toch gebeurt het met Floortje in dit boek. En denk nu niet dat het maar een verhaaltje is. Het is echt gebeurd en het gebeurt nog steeds! Ook bij kinderen uit normale gezinnen. Wees gewaarschuwd! Karel Spitsbaard

Samenvatting 

Dit boek gaat over Floortje Bloem. Zij is afgestaan door haar moeder, en komt daardoor in een kindertehuis terecht. Tot twee keer toe wordt ze in een pleeggezin opgenomen, maar ze komt uiteindelijk toch weer in het tehuis terecht. Dan komt ze in contact met haar biologische moeder, diens vriend Adri en haar zusje. Eerst mag ze maar een paar weekenden op bezoek komen.

Haar moeder valt haar wat tegen, maar met haar vier jaar oudere zus Beppie kan ze heel goed opschieten. Die neemt haar vaak mee naar de keet, waar Floortje voor het eerst in aanraking komt met drugs. Na de zomervakantie mag Floortje naar school, waar ze een vriendin krijgt. Die neemt haar mee naar Gerben, een pedofiel. Gerben geeft hun de liefde die ze nodig hebben. Ook geeft hij Floortje een konijn, zodat ze aan hem kan denken in moeilijke tijden. Floortje wil thuis diezelfde liefde hebben en vraagt die aan Adri. Haar moeder ziet dat en vanaf dat moment mag Floortje niet meer thuis komen en moet ze terug naar een tehuis.

Dan gaat het bergafwaarts met haar en loopt ze weg. Ze gaat Beppie zoeken, die in Rotterdam zit. Ze komt in contact met Onim, die haar dwingt de prostitutie in te gaan. Floortje is dan veertien jaar. Ze gebruikt drugs om zich niet echt bewust te zijn van datgene dat de mannen met haar lijf doen. Er breekt een moeilijke tijd voor Floortje aan, ze moet gaan tippelen om eten en drugs te kopen. Ze probeert verscheidene keren af te kicken, maar steeds mislukt het, want zonder drugs kan ze niet tippelen.