Simone van der Vlugt

"Schijndood"

 

 

Uit: 2002
Leeftijd: vanaf 13 jaar
ISBN13: 9789056374044 
Gemiddelde verkoopprijs: € 16,95
Thema's: avontuur, ziekte, reïncarnatie, vertrouwen

 Website van Simone van der Vlugt



Een gedicht uit het boek:

Als ooit de dag komt
die door jou weggaan eindeloos wordt
dan vergrendel ik de tijd

haal de stekker van de wekker
uit het stopcontact
de batterijen uit de keukenklok
en de koekkoek laat ik vrij

ik zal geen krant meer lezen
geen journaal bekijken
geen weet hebben van wassende maan
de zon niet meer zien ondergaan

ik graaf me als een schildpad in
tot jij me op een dag bevrijdt
knoop ik het einde aan het begin
ontgrendel ik opnieuw de tijd

maar als de dag eindeloos wordt
maak ik die dag met schijndood kort

Recensie 

Dit is nu een van de weinige boeken, die je in een keer uitleest. Tenminste als je van geschiedenis houdt of als je geïnteresseerd bent in reïncarnatie. Het boek is en blijft spannend vanaf het begin tot het eind. Dromen over het verleden vertelt in het heden! Je moet er maar opkomen en dan ook nog vertelt door twee personen, die dan eigenlijk dezelfde persoon zijn. Raar, niet in dit verhaal. Schijndood! Een goede titel. Er zitten wel wat moeilijke woorden in, maar je begrijpt deze woorden heel snel. Lezen dit boek over de pest en lepralijders! Nog steeds actueel door Aids en aidspatiënten. Karel Spitsbaard


Samenvatting

Kris Blanken studeert economie in Amsterdam en lijkt in weinig te verschillen van zijn medestudenten. Maar ‘s nachts wordt hij geplaagd door steeds dezelfde angstdromen, waarin hij zijn eigen dood beleeft. Op aanraden van zijn huisgenote Dominique bezoekt Kris een reïncarnatietherapeute.

Zij voert hem terug naar het Alkmaar van 1655. Kris is niet langer Kris; hij is Olivier Moeriaans, de achttienjarige zoon van een apotheker met een veelbelovende toekomst als kunstschilder. Aan die droom komt wreed een einde als de artsen constateren dat hij melaats is en Olivier verbannen wordt uit de stad. In de leprozerie houdt hij het niet lang uit; de voortdurende confrontatie met patiënten bij wie de ziekte in een veel verder gevorderd stadium is, doet hem het tehuis ontvluchten.

Hij sluit zich aan bij Jeroom Couttenier, een kwakzalver die door het land trekt om zijn medicijnen te verkopen. Olivier twijfelt aan Jerooms kwaliteiten als arts, maar tegelijkertijd heeft hij al zijn hoop op hem gesteld. Jeroom zegt immers dat hij een onschuldige huidaandoening heeft; misschien is hij dus toch niet melaats. Olivier voelt zich steeds meer op zijn gemak in dit nieuwe leven van reizen en rondtrekken. Maar dan breekt de pest uit en overal in het land vallen slachtoffers. Ook in Alkmaar, waar Oliviers familie woont…