Home » Genres » Griezel » - Roald Dahl "De Heksen"

Roald Dahl

"De Heksen"

 

 

Uit: 1983
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN13: 9789026130588
Gemiddelde verkoopprijs: € 12,95
Thema's: humor, durf, spanning, oma/kleinkind, verantwoordelijkheid

theatervoorstelling


Recensie

'Dit is geen sprookje. Het gaat hierom echte heksten' zegt Roald Dahl in de inleiding. Geen rare zwarte puntmutsen en bezemstelen in dit boek. Echte heksen hebben gewone kleren aan en zien er net zo uit als gewone vrouwen. Ze wonen in gewone huizen en hebben gewone banen. Is dat niet vreselijk? Hoe kun je weten wie ze zijn? Misschien woont er wel een heks in het huis naast je. Een echte heks besteedt al haar tijd aan plannetjes smeden om kinderen te vernietigen. Een duivels plan, dat wordt doorzien door een klein jongentje. Kan hij de wereld redden? 

Dit boek is een verhaal - een verbazingwekkend verhaal - over echte heksen, dat je kan helpen een echte hekst te herkennen voor het geval je het ongeluk hebt er een te ontmoeten. Het verhaal speelt in Noorwegen en in een hotel in Engeland. Roald Dahl vertelt over een van de liefste grootmoeders waar je ooit over hebt gelezen en ook over de walgelijkste, meest monsterlijke en bizarre groep 'dames' die je je maar voor kunt stellen. Zoals kinderen in de hele wereld weten, heeft hij griezelige geheimen te vertellen. DE HEKSEN zit er vol van en wee degene die niet luistert naar de waarschuwing in dit boek. Karel Spitsbaard

Samenvatting

Een jongetje gaat samen met zijn ouders naar Noorwegen om daar met hun oma kerstmis te vieren. Zelf wonen ze in Engeland. Onderweg krijgen ze een auto-ongeluk waarbij zijn ouders overlijden. Hij blijft dan bij zijn oma. En die kan heel goed verhaaltjes vertellen over heksen. En dat doet ze dan ook. Ze vertelt alle geheimen over heksen, onder andere dat een heks een pruik op heeft, want ze is eigenlijk kaal. Ze heeft blauw spuug. Grote neusgaten, die een beetje op schelpen lijken. Ze heeft geen nagels aan haar vingers, maar gewoon dunne gekromde vingers en daarom moet ze altijd handschoenen dragen, Vierkante voeten en geen pupil. Het is nog kerstvakantie als dat jongetje bij zijn oma is. En in die vakantie wordt ook het testament van de vader van dat jongetje gevonden en die wil dat ze naar Engeland gaan. Dat doen ze dan ook. Als ze daar zijn gaat het even weer gewoon tot de zomervakantie, want dan krijgt de oma longontsteking, omdat ze altijd sigaren rookt. Heel erg jammer, want ze wilden eigenlijk naar Noorwegen gaan, maar dat gaat nu niet door. Ze moeten naar een hotel aan zee in Engeland. Dat jongetje heeft van zijn oma muizen gehad voor de troost. Hij wil die gaan trainen in dat hotel, maar het mag eigenlijk niet van de baas van dat hotel. Dus zoekt hij een rustig plekje op waar niemand is. Hij vindt een hele grote vergaderzaal waar hij de muizen kan trainen. Na een poosje komen er opeens allemaal dames binnen. Gelukkig zat hij achter een scherm.


Opeens ontdekt hij iets. Alle mevrouwen hebben handschoenen aan en een pruik op. Het zijn heksen. Om precies te zijn is het een vergadering voor alle heksen in Engeland met de opperheks over heel de wereld. Hij hoort alles over een nieuw soort gif dat kinderen in muizen verandert. Gelukkig kunnen de heksen hem niet goed ruiken. Op het eind van de vergadering schreeuwt een heks dat ze hondenpoep ruikt. Zo ruiken kinderen voor heksen. Dan wordt hij gegrepen en geven ze hem dat nieuw soort gif en verandert hij onmiddellijk in een muis. Samen met nog een jongetje, Bruno, die ze als proefkonijn hadden. De opperheks had hem 6 repen chocola beloofd en die kwam hij nu halen. Maar dat gif zat er op dus veranderde hij ook in een muis. Samen rennen ze weg naar grootmoeder. Het lukt het jongetje om het gif dat hen in muizen veranderde uit de kamer van de opperheks te halen. Dan gooit hij het in het eten dat alle heksen bij het avondeten op gaan eten. Als hij daar mee klaar is gaat zijn grootmoeder eten. Eerst leveren ze Bruno even af bij zijn ouders, maar zijn moeder is heel bang voor muizen. Toch lukt het. Als de jongen en zijn oma zitten te eten komen de heksen binnen. Die gaan dan soep eten waar het gif in zit. En dan.... Veranderen ze in muizen. Muizenvallen worden gehaald en gezet. En even later zijn er geen muizen meer. Wat het rare is van het jongetje dat hij nog wel zijn eigen stem heeft. Ook al is hij een muis. Dan gaan zijn grootmoeder en hij weg. En samen gaan ze proberen alle heksen uit te roeien.