Gerda van Erkel
"Een rugzak vol"
Uit: 2006
Leeftijd: 13-15 jaar
ISBN13: 9789059082069
Gemiddelde verkoopprijs: € 27,95
Thema's: Eenzaamheid, vechtersmentaliteit, rouwverwerking, verliefdheid.
Recensie
Het boek is zorgvuldig opgebouwd. Het idee van een zoektocht naar je eigen onzekerheden en het verwerken van de dood in een prachtige machtige omgeving spreekt vele avonturiers aan. Het mysterie dat tot de dood van Lars leidde wordt mondjesmaat aan de lezer kenbaar gemaakt. Dit maakt dat je het boek blijft lezen. Het thema is heel mooi en er wordt zeer gedetailleerd een beschrijving gegeven van de psychische ontwikkelingen van een meisje van 17. Maar door de vele interne beslommeringen van Kristin raak je soms een beetje kwijt waar ze zich bevindt.
Het kan voor een avonturier die dit boek leest dan wat saai worden. Maar voor degenen die het lezen vanwege de psychologische ontwikkelingen is het juist weer heel interessant. Ook zal het voor lezers met een vergelijkbaar trauma heel helend kunnen werken.
Wat het verhaal een beetje ongeloofwaardig maakt, is dat 10 dagen bergwandelen een trauma rondom de dood van een familielid oplost. Ik zou verwachten dat je met de verwerking van de dood van een familielid jaren bezig bent en dat die 10 dagen in de bergen slechts een aanzet tot de echte verwerking zijn. Het gaat iets te snel. Helemaal tevreden ben ik als lezer niet. Toch een aardig boek. Halewijn Morenc
Samenvatting
Kristin is een meid van 17 die heeft besloten een 10-daagse trektocht door de Oostenrijkse Alpen te maken, alleen. Behalve dat ze een volle rugzak meeneemt, met zelfs een pikhouweel erbij, heeft ze een duidelijk doel voor ogen. Ze moet een aantal angsten overwinnen.
Die angst viert vanaf het begin hoogtij. Bang om te vallen, bang om met andere mensen om te gaan, angst voor hoogtes. Al snel wordt duidelijk dat het niet alleen persoonlijke angsten zijn, maar dat ze alles te maken hebben met de dood van haar broer Lars.
Ze valt regelmatig en doet zich daar zeker pijn mee. Op iedere etappe die ze onderneemt gebeurt iets waardoor ze met haar onzekerheden wordt geconfronteerd. Gelukkig weet ze zich heel vaak mentaal ondersteund door Roel, haar beste vriend (die liever haar echte vriend wordt). Ze denkt telkens aan de donshaartjes in zijn nek en kan daardoor verder met haar avontuur. Maar elke valpartij of angst die ze tegenkomt, zorgt er ook voor dat ze een kleine overwinning behaalt.
Onderweg in de Alpen komt ze mensen tegen die ze in het algemeen vermijdt, maar ook zijn er mensen die nader tot haar komen. Het begint met een Spaans meisje waar ze wat langer mee praat en uiteindelijk komt ze terecht in een groepje van 4 Vlaamse jongeren. Deze laatste groep wordt naarmate het verhaal vordert steeds dichter bij Kristin toegelaten. Eerst is daar Tom, een aantrekkelijke jongen, maar die lijkt onbereikbaar. De eerste die echt met haar praat is Joris, een homoseksuele jongen waar ze zich bij op haar gemak voelt. Met hem heeft ze een serieus gesprek en loopt later met hem een etappe. Door dit contact durft ze ook de anderen van het groepje toe te laten.
Ze vervolgt haar route door de bergen vaak in haar eentje. Tijdens deze etappes is ze heel veel bezig met haar broer Lars, haar jeugdvriendje Alexander en haar huidige beste vriend Roel. Ook haar ouders komen veel zelf in beeld, vooral in relatie met haar broer Lars. Maar ook komen de feitelijke wandelingen en het uitzicht veel in beeld.
Zoals gezegd wordt langzaamaan duidelijk wat er met Lars gebeurd is en wat daaraan voorafging. Kristin voelt zich vreselijk schuldig over de ruzie tussen haar en Lars die voorafging aan het ongeluk. Lars blijkt over het balkon gevallen te zijn terwijl hij deed alsof hij een diskette van haar wilde weggooien. Door de gesprekken met de 4 Vlamingen en haar kleine overwinningen op haar angst in de bergen, zorgen er uiteindelijk voor dat ze de dood van haar broer kan loslaten en eindelijk voelt ze dan weer de wens om naar huis te gaan.
.