Home » Genres » Fantasy » - Suzanne Collins "De Hongerspelen"

Suzanne Collins

"De Hongerspelen"

 

 

Uit: 2010
Leeftijd: 13-15 
ISBN13: 9789047515975
Gemiddelde verkoopprijs: € 10,-
Thema: Overleven

 Filmfragment


Recensie

Van alle fantasy-boeken is dit toch wel de allerbeste, zelfs de Twilight saga overtreft het niet. Het is een gewaagd thema: een strijd op leven en dood tussen twaalf- en achttienjarigen, als vorm van vermaak.


Wie is de slimste overlever? Collins gebruikt woorden die veel op die van Harry Potter lijken. Het mooie van deze schrijfster is dat ze combinaties gebruikt uit boeken die al veel langer geleden geschreven zijn. Ze gebruikt bijvoorbeeld de overlevingstechnieken die je ook in Jean Auels prehistorische romans kunt vinden. Maar ook gebruikt ze de ultramoderne technologie die te vinden is in de boeken van Jules Verne. Het slot lijkt voorspelbaar, maar is dat niet. Spanning, romantiek en het open einde maken nieuwsgierig naar het volgende boek in deze serie. 

 

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in de toekomst. Na een burgeroorlog is van Noord-Amerika het land Panem overgebleven, bestaande uit het welvarende Capitool met twaalf daaraan ondergeschikte districten, waarin veel armoede en onvrijheid heersen. In de jaarlijkse Hongerspelen moeten 24 kinderen, uit elk district een jongen en een meisje, strijden op leven en dood in een 'Big Brother'-omgeving. 

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekendstond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot... 

Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven? DE HONGERSPELEN is een ultieme leeservaring die niemand mag missen!